Pořádný vývar se musí táhnout několik hodin aneb dobré zprávy ze školní jídelny.

Jsem ráda, že pro vás máme pozitivní zprávy z jídelny místní Základní školy Spořická. V rámci Sdružení rodičů a přátel chaberské školy jsme v minulých letech řešili několikrát kvalitu školních obědů: Někomu chutnaly, jiným vůbec ne. Kde byla pravda? Těžko se hodnotí zpětně a názory se různily.

V každém případě po změně na postu hlavní kuchařky se situace výrazně změnila k lepšímu, a to k vysoké kvalitě připravovaných obědů. Nyní je hlavním kuchařem pan Antonín Kňourek, který zastává i práci školníka místní školy. Pracovitý, skromný člověk, který se nechtěl ani vyfotit. “Za mě mluví má práce a spokojené děti.“ Je velmi ochotný, profesionální, vyučený kuchař, který dříve vařil v restauraci. Nevaří z polotovarů, přídavných látek – tak se i dohodli s paní ředitelkou, u níž má maximální podporu.

Pan Kňourek chodí každý den v rondonu (kuchařská košile s dvouřadými knoflíky) i kuchařské čepici – ctí řemeslo, kvalitu, čistotu. Celá jídelna se blýská, včetně nerezových nádob, voní čistotou. Žádné slizké podnosy na jídlo! Kuchařky se usmívají, nepeskuji, pan kuchař sleduje, jak chutná… a usmívá se.

Dnešní oběd byla sekaná s bramborovou kaší (ze skutečných brambor ne prášku) zalitá skutečným máslem. Druhé menu bylo uzené maso s křenovou omáčkou a brambory, polévka fazolová (děti pozřou i neoblíbené luštěniny, protože jsou lákavě připraveny).  Za jeden ze svých úspěchů považuje pan šéfkuchař, že naučil děti polévky jíst.

Novinkou je zeleninový a ovocný bar: děti si zde vyberou, který z tří salátů je upoutá v chlazeném nerezovém pultu. Dnes byl úžasný šopský salát s balkánským sýrem, mrkvový a zelný salát. Nikdo děti nenutí, co musí sníst, naopak samy se staví do řady k salátu. Ano, mohlo by jich býti více, ale ne každé dítě je zvyklé z domova zeleninové saláty jíst. Zaznamenala jsem místní fotbalisty i jiné sportovce, kteří čekali na zeleninu.

Celkem se v loňském roce stravovalo 425 z 432 žáků. Jídelna byla v loňském roce schopna vydat 490 obědů, započítány jsou obědy zaměstnanců a jiných strávníků.

Vybírám z jídelníčku posledních dní: telecí plátky na houbách, lívanečky s borůvkami, zeleninový salát s uzeným lososem, jiný den s krevetami, jako polévky ruský boršč či rybí krém, i drožďová polévka.

Vždy je na výběr ze 2 jídel, každý den čaj, voda, ovocný nápoj nebo mléko. A před Velikonocemi na Škaredou středu začnou děti ruským borščem, pokračují s  jehněčí plecí na česneku s bramborovým knedlíkem a špenátem. Kdo nemá rád jehněčí, může si dát boloňské lasagne.

Co studentům nejvíce v jídelně chutná? Dle pana šéfkuchaře Kňourka vede rajská následovaná svíčkovou a kuřetem na paprice – s knedlíkem a studenti doplňují: Kynuté knedlíky s ovocem a špagety!

Radka Mlynárová za Sdružení rodičů a přátel chaberské školy (SPChŠ)

2 reakce na “Pořádný vývar se musí táhnout několik hodin aneb dobré zprávy ze školní jídelny.”

  1. „Díky“ onemocnění svých dětí jsem za poslední pár let mnohokrát ochutnal obědy ze školní jídelny. Můžu potvrdit, že kvalita se s příchodem pana Kňourka za „plotnu“ velmi zlepšila. Porce jsou lahodné nejen pro jazyk, ale i pro oko. A vzkaz do školní kuchyně: pokud děti vracejí nedojedené porce, není to tím, že špatně vaříte. Děti musejí k některým chutím prostě dorůst:-)

Napsat komentář